Presentatie Dark Web

Het is interessant om eens rond te kijken op het darkweb, maar het is er ook behoorlijk gevaarlijk. Voor je het weet klik je op een malafide link en is je computer geïnfecteerd met malware of krijg je iets te zien waar je 's nacht wakker van ligt. Daarom adviseren we om niet zelf naar het darkweb te gaan, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Wat is het dark web?

Theoretisch gezien kan het internet grofweg worden opgedeeld in drie lagen. Wanneer je als internetgebruiker iets opzoekt met een zoekmachine als Google of Bing, maak je gebruik van het 'Surfaceweb' of 'Clearweb'. Door middel van zogenoemde 'Spiders' die als het ware door het web kruipen, moeten de zoekmachines constant pagina’s indexeren. Het ‘Surfaceweb’ wordt gezien als de eerste laag en is het publieke web waar iedereen bij kan.

Wanneer je een bezoekje brengt aan de onderkant van de ijsberg, kom je aan bij het 'Deepweb'  ook wel de tweede en grootste laag van het internet. Dit is het deel van het web waar je met een zoekmachine niet zomaar bij kunt komen, omdat de content van deze laag niet is geïndexeerd. Op het 'Deepweb' wordt vooral gevoelige, onschuldige informatie bewaard, denk aan inloggegevens en overheidsdata, maar ook aan academische, medische en militaire databanken. Deze informatie zit bij wijze van spreken 'diep' verstopt in het internet en is alleen toegankelijk voor personen die in het bezit zijn van het exacte webadres of een gebruikersnaam met wachtwoord. De schattingen lopen uiteen, maar er wordt beweerd dat het 'Deepweb' minstens 90% van het internet in beslag neemt.

Het 'Darkweb' is het duistere hoekje van het 'Deepweb', ook wel de derde laag van het internet genoemd. Hoewel het 'Deep- en Darkweb' op elkaar lijken, zijn er toch wezenlijke verschillen tussen de twee lagen. Het 'Darkweb' heet namelijk niet voor niets het 'Darkweb'. Het is een paradijs voor mensen die illegaal handelen in wapens, drugs en kinderporno. Wie een kijkje wil nemen op het 'Duistere Web', heeft daarvoor eerst speciale software nodig. De software die het meest wordt gebruikt is 'TOR: The Onion Router'. Door het gebruik van dit netwerk ben je zo goed als onzichtbaar en enorm lastig te traceren. Gegevens worden keer op keer versleuteld, met een duur woord encryptie genoemd. The Onion Router, 'Onion' ofwel 'Ui' in het Engels heeft zijn naam te danken aan het idee van een ui die gepeld moet worden voordat de kern zichtbaar is.

Interesse in een presentatie of workshop?

Ben je benieuwd naar het dark web en wil je hier meer over leren?  Wij geven interactieve presentaties en workshops over het dark web. Bij interesse kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via info@digiweerbaar.nl. We gaan graag met je in gersprek.