In de wereld van digitale veiligheid bestaan veel misverstanden. Hieronder vindt u de belangrijkste.

Mijn IT'er regelt toch mijn digitale veiligheid?

Het is een veelvoorkomend misverstand: ondernemers die denken dat hun IT'er de digitale veiligheid regelt. Dit is niet vanzelfsprekend! 
Uw IT'er is voornamelijk bezig met het draaiende houden van uw systemen. Maar dit betekent niet dat hij per definitie aandacht (of kennis) heeft voor uw digitale veiligheid. Dit misverstand kan er voor zorgen dat u onbewust een groot risico loopt op schade door een digitale aanval.

Of u nu een IT'er in dienst heeft of de IT heeft uitbesteed, het is in beide gevallen belangrijk om de situatie in beeld te hebben. Ons advies is dan ook om hierover in gesprek te gaan met uw IT'er en gezamenlijk uw digitale veiligheid te bespreken. Mocht u of uw IT'er ondersteuning nodig hebben, helpen wij u graag verder.

Ik ben toch niet interessant voor cybercriminelen?

Nog een  misverstand dat we vaak horen: men leeft in de illusie dat ze geen interessant doelwit zijn voor digitale criminelen of hackers. Dit is niet waar. Uw data is namelijk altijd interessant voor hackers.

De reden dat uw data waarde heeft voor criminelen is vaak niet omdat zij zelf iets met deze data kunnen, maar omdat deze data voor U waarde heeft. Zonder deze data kunt u uw dagelijkse werk niet uitvoeren, waardoor het verliezen ervan veel schade oplevert. Een cybercrimineel weet dit en wil deze data daarom versleutelen. Dit noemen we gijzelsoftware (of ransomware). Als uw bestanden eenmaal versleuteld zijn, is het vaak moeilijk om deze vrij te krijgen. De criminelen hebben u dan in een 'digitale houtgreep'. Daarom is het belangrijk om te investeren in preventie.

Investeren in digitale veiligheid is te duur.

De jaarlijkse schade door cybercrime voor de Nederlandse economie bedraagt inmiddels meer dan 10 miljard (!) euro per jaar. In 2019 is ruim 55% van het midden- en klein bedrijf minstens één keer slachtoffer geworden van cybercrime. De schade door een digitale aanval loopt snel op, omdat uw dagelijkse werkzaamheden niet meer (volledig) uitgevoerd kunnen worden.

Hoewel investeren in preventie inderdaad geld kan kosten, is de schade die voorkomen wordt tientallen malen groter. De kosten wegen daarom ruimschoots op tegen de baten en dat maakt preventieve maatregelen juist relatief goedkoop. Onze diensten bieden wij aan tegen een redelijke prijs, zodat preventieve maatregelen voor iedereen haalbaar en betaalbaar worden. 

Aangifte doen van cybercrime is zinloos.

Sommige mensen denken dat aangifte doen van cybercrime geen zin heeft, omdat de politie er niets mee doet. Dit is een misverstand. Iedere aangifte is namelijk een puzzelstukje om een zaak op te kunnen lossen. De realiteit is echter wel dat cybercriminelen wereldwijd en anoniem opereren. Het is daarom een grote uitdaging voor politie om deze criminelen te pakken en het oplossingspercentage is helaas laag.

Preventie is dan ook dé sleutel om schade te voorkomen. Daarom adviseert ook de politie om aandacht te besteden aan preventieve maatregelen.