Oei, je hebt op een phishing-link geklikt!

Geen paniek, deze keer was het alleen een oefening. Het is echter belangrijk dat je leert hoe je zulke pogingen in de toekomst kunt herkennen en voorkomen. Hier zijn enkele nuttige tips:

1. Controleer de URL

Verifieer altijd dat de URL in de adresbalk overeenkomt met de site die je wilt bezoeken. Let op subtiele veranderingen, bijvoorbeeld 'https://kam-consultents.nl/' in plaats van 'https://kam-consultants.nl/'. 😉

2. Check de afzender

Blijf alert op ongewone of onverwachte e-mailadressen. Een betrouwbare organisatie zal gewoonlijk communiceren via een consistent en herkenbaar e-mailadres of domeinnaam, bijvoorbeeld 'joost@kam-consultants.nl'

3. Wees alert op onverwachte persoonlijke informatie

Met de toename van datalekken kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot je persoonlijke informatie. Daardoor kunnen phishing-e-mails persoonlijker en dus overtuigender worden. Wees altijd voorzichtig met e-mails die ongevraagd om meer persoonlijke of financiële informatie vragen.

4. Kijk uit voor dringende berichten

Phishing-pogingen creëren vaak een valse urgentie om je te verleiden tot snelle actie. Neem altijd de tijd om een bericht grondig te controleren voordat je op links klikt of informatie deelt.

5. Taalfouten zijn geen duidelijke indicator meer

De opkomst van geavanceerde AI-technologieën stelt cybercriminelen in staat om vlekkeloze en overtuigende phishing-e-mails te creëren in vrijwel elke taal. Hoewel het nog steeds belangrijk is om op spelfouten en grammaticale fouten te letten, is het essentieel om ook andere indicatoren te kennen.

6. Negeer ongevraagde verzoeken om persoonlijke informatie

Betrouwbare organisaties zullen je over het algemeen nooit via e-mail vragen om persoonlijke of financiële informatie te verstrekken.

Als je toch op een phishing-link hebt geklikt

  • Meld het incident
  • Als het gaat om een werkgerelateerd incident, informeer dan je IT-afdeling. Is het persoonlijk, meld het dan bij je bank en de relevante online platforms.

    • Verander je wachtwoorden
    • Begin met accounts die gekoppeld zijn aan financiële diensten, e-mail en sociale media.

    • Controleer je systeem op malware
    • Voer een volledige scan uit met je antivirussoftware.

 

Herinnering: Blijf altijd alert. Phishing-pogingen kunnen zeer overtuigend zijn. Door bewust te zijn en berichten zorgvuldig te controleren, kun je jezelf en je informatie beschermen.

"Heeft u nog vragen over phishing of andere vormen van cybercriminaliteit? Stel ze gerust aan onze AI-Chatbot."

Team Digiweerbaar

Mens, techniek en organisatie in balans zorgt voor digitale weerbaarheid.